zarada u ugovoru
Dragana Vidaković

Dragana Vidaković

Advokat Dragana Vidaković Janković poseduje preko 10 godina iskustva u oblasti radnog i privrednog prava, piše ovaj tekst u želji da podeli svoje znanje i iskustvo

Kako se pravilno navodi zarada u ugovoru o radu

Da li se svaki put kada se pomene plata u kontekstu ugovora o radu nađete zbunjeni u moru nepoznatih pojmova kao što su osnovna zarada, zarada za radni učinka, neto, bruto1 i bruto 2 itd.

U ovom tekstu razjasnićemo ovo pitanje i sledeći put kada budete sastavljali ugovor o radu, odmah ćete znati koji vid zarade se u ovom dokumentu navodi.

U ugovor o radu navodite samo kolika je OSNOVNA ZARADA.

Sama reč kaže – OSNOVNA zarada.
To je onaj iznos koji zaposleni svakako prima za dolazak na posao i obavljanje posla, za standardni radni učinak.
Dakle, ovde ne govorimo o uvećanoj zaradi, nakadi zarade, radnom učinku itd. Sve su ovo drugi elementi koji mogu ali ne moraju biti navedeni u ugovoru o radu (s obzirom da već postoje u Zakonu u radu i pravilniku o radu koji morate imati).

Bruto ili neto?

U ugovoru o radu obavezno se navodi bruto zarada.
Bruto zarada = neto zarada + i iznos poreza na zaradu i doprinosa koji se plaćaju iz zarade (ili kako se u praksi često čuje „na teret zaposlenog“).
Ova bruto zarada razlikuje se od ukupnog troška koji poslodavac ima po osnovu zarade. Taj ukupan trošak, takozvani Bruto 2, u sebi sadrži i poreze i doprinose koji se plaćaju na teret poslodavca.
Da bi ovo lakše razumeli, vratimo se malo nazad u prošlost.
U našoj zemlji oduvek je postojalo dve vrste dažbina na platu:

 • Porez i doprinosi „na teret zaposlenog“:
  • Porez: 10%
  • PIO: 14%
  • Zdravstveno: 5,15%
  • Nezaposlenost: 0,75%
 • Doprinosi „na teret poslodavca“:
  • PIO: 11%
  • Zdravstveno: 5,15%

Danas se sve zajedno iskazuje kao porez i doprinosi, ali kao što vidite, unutar njih zapravo postoje dve kategorije.
Nekada se zaposlenima, pred neto zarade, isplaćivao i iznos poreza i doprinosa koji se plaćaju „na teret zaposlenog“ i zaposleni su taj iznos dalje sami za sebe uplaćivali državi.
Zato se i taj iznos bruto plate (neto+porez i doprinosi na teret zaposlenog) i dalje navode u ugovoru o radu? Zato što je to nekada bio iznos koji je ukupno isplaćivan zaposlenom.
Iako se vreme promenilo, pa sada ukupan iznos poreza i doprinosa plaća poslodavac, i dalje zakon kaže da se u ugovor o radu navodi bruto iznos (ne pitajte me zašto, ne znam).
U praksi, to bi izgledalo ovako:

Neto zarada 100.000 dinara
Bruto (koji se navodi u ugovoru o radu)=neto+porez i doprinosi na teret zaposlenog 139.900 dinara
Ukupan trošak za zaradu-Bruto 2 (Bruto+doprinosi na teret poslodavca) 162.494 dinara

Desetogodišnje znanje i iskustvo naše kancelarije pretočili smo u program Ekspert za radne odnose putem kojeg vas učimo kako da sami, na zakonit i pravilan način, uređujete i vodite radne odnose u svojoj firmi.