minimalna zarada
Dragana Vidaković

Dragana Vidaković

Advokat Dragana Vidaković Janković poseduje preko 10 godina iskustva u oblasti radnog i privrednog prava, piše ovaj tekst u želji da podeli svoje znanje i iskustvo

Minimalna zarada bez minimalne zarade

Ukoliko vam je poznato da minimalna zarada ne može biti pravilo, već da se radi o meri koju firma uvodi zbog lošeg poslovanja, onda verujem da ste zabrinuti za sve one ugovore o radu u kojima stoji isplata minimalne zarade kao trajne.

Krenimo od onoga šta ne treba da radite, kako ne treba da postupate ako želite da odredite minimalnu zaradu kao redovnu.

Ne trebate da navedete TAČAN iznos minimalne zarade u ugovoru o radu.

Da vidimo kako to mnoge (pogrešno) rade:

U ugovor o radu navedu tačan iznos minimalne zarade i misle da je to uredu. U ugovore o radu, npr. za 2022. godinu, navode zaradu u iznosu 201,22 dinara neto po satu, što je jednako minimalnoj zaradi za tu godinu.

Da li je ovo pogrešno?

Jeste za one firme koje nemaju donetu odluku o uvođenju minimalne zarade, sve sa obrazloženjem zašto se ta mera uvodi i  do kada će ta mera da traje.

Jer isplata minimalca je MERA i ne može biti STALNA.

Zato, hajde da pojednostavimo stvari i objasnimo šta je minimalna zarada bez minimalne zarade.

Minimalna zarada bez minimalne zarade je minimalac uvećan za 10 dinara… ili za 5 dinara… ili  na mesečnom nivou za 1.000 dinara.

Firma zvanično ne isplaćuje minimalac, a zarade ipak jesu u nivou minimalnih.

Firma izdava malo veći iznos novca za zarade ali zato posluje 100% u skladu sa zakonom

A inspekcija rada ne može da prigovori što nije ispoštovana procedura isplate minimalca, niti bilo ko može da preispituje da li u toj firmi uopšte postoje razlozi za uvođenje minimalne zarade.

minimalna zarada

 

P.S. Desetogodišnje znanje i iskustvo naše kancelarije pretočili smo u program Ekspert za radne odnose putem kojeg vas učimo kako da sami, na zakonit i pravilan način, uređujete i vodite radne odnose u svojoj firmi.