osnivanje doo online
Dragana Vidaković

Dragana Vidaković

Advokat Dragana Vidaković Janković poseduje preko 10 godina iskustva u oblasti radnog i privrednog prava, piše ovaj tekst u želji da podeli svoje znanje i iskustvo

OSNIVANJE DOO ONLINE

U ovom trenutku, osnivanje doo moguće je izvršiti na „tradicionalni način“ ali je moguće i osnivanje doo online preko aplikacije APR-a.

Naime, 16. novembra 2021. godine stupile su na snagu izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_postupku_registracije_u_agenciji_za_privredne_registre.html prema kojima se osnivanje doo vrši ISKLJULIVO u elektronskoj formi. Međutim, primena ove odredbe odložena je za 18 meseci. Sledi da obaveza elektronskog osnivanja doo nastaje od 16. marta 2023. godine. Dakle, od 23. marta 2023. godine, osnivanje doo biće moguće samo elektronski, odnosno online.

Dok ovo pišem, razmišljam kako živim i radi u doba kada postojanje fizičkih dokumenata i fizičko predavanje istih slobodno mogu da nazovem „tradicionalnim“ što je po mom mišljenju veliki plus za našu zemlju. I dok potpuno razumem da ima puno ljudi koji nisu kompjuterski dovoljno obučeni i razumem ih potpuno, sa druge strane elektronsko poslovanje štedi jedan resurs koji sve više nedostaje i sve je dragoceniji – vreme.

U ovom tekstu, bavićemo se i jednim i drugim načinom osnivanja, te razjasniti korak po korak kako se osniva doo u oba slučajeva.

„Tradicionalni način“ osnivanja doo

Kao što je rečeno u uvodu, u ovom trenutku i dalje je moguće osnivanje doo na „tradicionalni način“. Tako će biti sve do 23. marta 2023. godine kada se uvodi samo osnivanje doo online.

Za ovaj, „tradicionalni“ način osnivanja doo, potrebno je:

  • Da osnivač sastavi i kod notara overi Osnivački akt. Ako se radi o više osnivača, oni zaključuju i kod notara overavaju Ugovor o osnivanju
  • Odluka o imenovanju direktora, ukoliko direktor nije imenovan u samom Osnivačkom aktu
  • Očitane lične karte osnivača
  • Popunjena registraciona prijava
  • Dokaz o uplatni naknade

Sva navedena dokumenta predaju se  ili lično u prostorijama APR-a ili se šalju poštom.

Osnivanje doo online

Za osnivanje doo online, odnosno elektronskim putem, potrebno je, logično, da za to budu ispunjeni određeni tehnički preduslovi. Tako, potrebno je da posedujete:

Dalje, Osnivački akt/Ugovor o osnivanju, kada je u pitanju osnivanje doo online, nije potrebno overavati kod notara. Dovoljno je da osnivači potpišu svojim elektronskim sertifikatom.

Ukoliko lice koje želi da osnuje doo elektronski nema navedene preduslove, može dati ovlašćenje drugom licu (može biti i advokat) da to za njega učini za njegovo ime i za njegov račun). Ono bez čega se, međutim, ne može i šta osnivač doo svakako mora imati, jeste kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) kojim će se overiti osnivački akt.

 

Ukoliko vam je potrebna pomoć u vezi sa poslovanjem ili radnim odnosima, zakažite konsultacije ovde